فقط به خاطر تو سرطان تخمدان سرطان نوعي بيماري است كه در آن سلولهاي غيرطبيعي در بعضي از بافتها يااعضاي بدن، خارج از روند طبيعي شروع به رشد و افزايش تعداد ميكنند. درنتيجه تودهاي سلول بهوجود ميآيد كه به آن تومور(tumour) گويند. برخيتومورها فقط در مكان ايجاد خود رشد ميكنند و بزرگ ميشوند كه به آنهاتومورهاي خوشخيم گفته ميشود. اما بعضي ديگر نهتنها در محل ايجاد خود رشدميكنند، بلكه توانايي تهاجم و تخريب بافتها و اعضاي اطراف را هم دارند كهبه آنها تومورهاي بدخيم يا سرطان گويند. گسترش به نقاط دوردست بدن وقتياتفاق ميافتد كه سلولهاي بدخيم از محل اوليه خود كنده و از طريق جريانخون يا سيستم لنفاوي بدن به نقاط ديگر منتقل شوند و تومور جديد بهوجودآورند. اين تومورهاي جديد متاستاز(metastasis) نام دارند. در اين شماره باكمك يك مجموعه آموزشي كه بنياد امور بيماريهاي خاص منتشر كرده است، قصددارم اطلاعاتي درباره سرطان تخمدان به خوانندگان گرامي ارائه دهم.
ساختمان تخمدانها
تخمدانها از اعضاي دستگاه توليد مثل در زنان هستند؛ و در هر سيكل قاعدگيبهطور ماهانه تخمك توليد و آن را آزاد ميكنند. تخمدانها تقريباً به شكل واندازه دو بادام بزرگ هستند و در قسمت لگن قرار گرفتهاند. هر كدام ازتخمدانها در يك طرف رحم در قسمت پشت و پايين لوله رحمي قرار دارد. تخمكيكه طي يك دوره قاعدگي از تخمدان آزاد ميشود از طريق لولههاي رحمي بهرحم ميرسد. اگر اين تخمك توسط اسپرم بارور شود، جنين را تشكيل خواهد داد.تخمدانها در طي دورههاي ماهانه، هورمون استروژن ترشح ميكنند. استروژنمسئول صفات ثانوي زنانه است و همچنين باعث رشد رحم و مهبل ميشود. بارسيدن به سن يائسگي، قاعدگي، تخمكگذاري و ترشح استروژن از تخمدانها قطعميگردد.
سرطان تخمدان
سه نوع عمده سرطان تخمدان وجود دارد كه عبارتند از سرطان سلولهاي پوششي،سرطان سلولهاي زايا و سرطان سلولهاي بينابيني.
تقريباً 90درصد سرطانهايتخمدان مربوط به سلولهاي پوششي است كه از سلولهاي پوشاننده سطحتخمدانها منشا ميگيرند.
بهطور كلي علت شناختهشدهاي براي سرطان تخمدانوجود ندارد. زناني كه سابقه فاميلي سرطان تخمدان، پستان يا روده فراخ دارندو همچنين خانمهايي كه زود يائسه شدهاند، بيشتر در معرض ابتلا به سرطانتخمدان هستند. در مقابل، احتمال ابتلا به سرطان تخمدان در زناني كه قرصهايجلوگيري از بارداري مصرف ميكنند، كمتر است.
تشخيص
ممكن است اولين علامت سرطان تخمدان، اختلالات مبهم و پايدار گوارشي مثلنفخ معده و تجمع گاز در رودهها باشد. البته در بيشتر موارد، اين علامتهانبايد باعث نگراني شود، اما اگر علائم ادامه يافت، بهتر است با پزشك مشورتگردد.
اگر سرطان تخمدان كشف و درمان نشود، ساير علائم بروز خواهد كرد.شايعترين علامت در اين زمينه اتساع شكم است كه بهدليل تجمع مايع درشكم (ناشي از سلولهاي سرطان) بروز ميكند. گاهي اتساع شكم ناشي از خودتومور يا تجمع مايع در داخل تومور است. علامت ديگر سرطان تخمدان ميتواندخونريزي غيرطبيعي زنانه باشد. اين سرطان بهوسيله معاينه پزشكي تشخيصداده ميشود. ابتدا پزشك شكم را لمس ميكند، سپس معاينه داخلي براي بررسيرحم و ساير اعضاي لگني انجام ميشود. در بيشتر موارد، معاينههاي زنانهشامل انجام پاپاسمير (POP smear ) نيز هست كه براي تشخيص سرطان دهانه رحمصورت ميگيرد و در تشخيص سرطان تخمدان نقشي ندارد.
روشهاي تشخيص
اگر شك به سرطان تخمدان وجود داشته باشد، از روشهاي تشخيصي گوناگوني برايتاييد وجود بيماري و پيداكردن ميزان گسترش آن استفاده ميشود. اين روشهاشامل راديوگرافي، سونوگرافي، آزمايش خون و... است.
راديوگرافي
در خانمهايي كه سرطان تخمدان تشخيص داده شده، براي پيداكردن درگيري سيستم ادراري و روده فراخ توسط سرطان، از راديوگرافيهايگوناگون استفاده ميشود. سونوگرافي
سونوگرافي روش بدون دردي براي بررسي اعضاي داخلي است. اينوسيله شبيه رادار عمل ميكند. به اين طريق كه امواج صوتي از اعضاي داخليعبور ميكند و بازگشت آنها دريافت ميشود. سپس توسط كامپيوتر به تصويريتبديل ميشود كه نشاندهنده وضعيت اعضاي داخلي است. سونوگرافي ميتواندكيست را از ساير علل بزرگي تخمدان تميز دهد. اگر كيست تخمدان كشف شود،چسبندگي آن به ساختمانهاي ديگر و نماي خوشخيم يا بدخيم آن توسطسونوگرافي قابل ارزيابي است.
لاپاروتومي
اين روش جراحي همراه با بيهوشي عمومي صورت ميگيرد و تشخيص ودرمان سرطان تخمدان را توام انجام ميدهد. درمان
بهطور كلي سرطان تخمدان بهوسيله تركيبي از روشهاي جراحي،شيميدرماني و پرتودرماني (راديوتراپي) معالجه ميشود؛ و درمان در هر فردبراساس نوع تومور و ميزان گسترش آن تعيين ميگردد. اگر زماني كه سرطانمحدود به تخمدان است كشف و درمان شود، احتمال بهبود بيمار بسيار است. جراحي
سرطان تخمدان معمولاً جراحي ميشود و طي اين عمل يك يا هر دوتخمدان را برميدارند. خانمها تا پيش از يائسگي در صورتي كه يكتخمدانشانباقي مانده باشد، ميتوانند دوباره باردار شوند. بهعلاوه، خارجكردن تخمدانتاثيري بر فعاليتهاي جنسي ندارد. پس از جراحي معمولاً از شيميدرماني ياپرتودرماني براي ازبينبردن سلولهاي سرطاني باقيمانده و كاهش حجم توموراستفاده ميشود. شيميدرماني
داروهاي ضدسرطان معمولاً تقسيم سلولي را در سلولهاي سرطانيكه رشد سريع دارند، متوقف ميكنند. مدت كل درمان و فواصل هر دوره از آنبراساس ميزان گسترش تومور، نوع داروها و پاسخ بيمار تعيين ميشود. پرتودرماني
در اين روش، سعي در ايجاد حداقل صدمه به بافتهاي سالم است.عوارض پرتودرماني شامل تهوع، خستگي و اسهال است. البته اين عوارض معمولاًموقتي است و با استراحت و تغذيه مناسب كاهش مييابد. در حال حاضر بهترين روش تشخيص زودرس سرطان تخمدان، معاينه منظم توسط پزشكاست.
سندرم كالمن(Kallmann)
سندرم كالمن(Kallmann) شايع ترين علت كمبود ايزوله گونادوتروپينها است كه معمولآ توأم با هيپوپلازي يا آپلازي پياز بويايي (Olfactory lobe) نيز ميباشد. اين سندرم نتيجه عدم مهاجرت نورونهاي حاوي GnRH از منشا خود به ناحيه هيپوتالاموس است. اين اختلال يك سندرم فاميلي است كه با تظاهرات باليني متفاوت بروز مينمايد. عدم بويايي يا كاهش حس بويايي در اغلب مبتلايان يافت ميشود. اختلالات همراه با سندرم كالمن ممكن است شامل درگيري كليهها و استخوانها بوده افراد مذكر مبتلا دچار عدم نزول بيضهها، ژنيكوماستي و چاقي هستند.
هيپوگناديسم هيپرگونادوتروپيك: اختلالات اوليه در گونادها با ا يجاد اشكال در مكانيسم پس نورد منفي (negative feedback) استروئيدهاي جنسي ، منجر به افزايش غلظت خوني گونادوتروپينها (FSH و LH) ميگردند. شايعترين علل ايجاد كننده اين نوع از هيپوگناديسم با اختلالات كروموزومي و سوماتيك همراه هستند. از جمله آنها سندرم ترنر يا ديس ژنزي گونادها در زنان است. 99 درصد جنينهاي دچار سندرم ترنر تا هفته 28 حامگلي باقي نميمانند و 15 درصد از سقطهاي سه ماه اول حاملگي ناشي از این بیماری است. تظاهرات كلينيكي بارز سندرم ترنر شامل يكسري اختلالات سوماتيك، هيپوگناديسم در زمان بلوغ و كوتاهي قد است. در دوران نوزادي مبتلايان به سندرم ترنر دچار ادم لنفاوي اندامها و چين و چروك پوست ناحيه خلفي گردن هستند. آنوماليهاي كليوي و قلبي ـ عروقي و بيماريهاي اتوايميون تيروئيد (معمولاً كم كاري تيروئيد) در سندرم ترنر شايع هستند. سندرم کلین فیلتر نیز نوعی اختلال ژنتیکی در جنس مذکر است که باعث هیپوگونادیسم می گرد د . در این سندرم بعلت عدم جدا شدن کروموزومها در مرحله لقاح فرد مبتلا دارای یک کروموزوم اضافه خواهد بود. تخمدانها و بيضهها در مقابل آسيب ناشي از شيمي درماني حسا س بوده لذا شيمي درماني ميتواند منجر به نارسايي آنها گردد. اين عارضه ممكن است مدتها پس از شيمي درماني عارض شود. نارسايي اوليه تخمدان ناشي از آنتيباديهاي ضد تخمدان همراه ديگر بيماريهاي اتوايميون از جمله بيماري آديسون ممكن است ديده شود. در بانوان غدد داخل واژن و دهانه رحم به طورمداوم مقدار کمی مایع ترشح می کنند. این مکانیسم کمک به سلامت و پاک شدن مجرایتناسلی می کند. این ترشحات اکثراً بیرنگ و یا حداکثر شیری کم رنگ و بدون بو هستند،ولیکن بسته به سیکل ماهیانه در خانم ها رنگ و غلظت آن تغییر پذیر است. به طوریکه درزمان تخمک گذاری، حاملگی،شیر دادن و نزدیکی جنسی مقدار این ترشحات بیشتر می شود . بنابراین با توجه به نکات ذکر شده باید توجه داشت که افزایش ترشحات واژن در زنان دربسیاری موارد طبیعی است، به ویژه اینکه ترشحات باعث مرطوب شدن مجرای تناسلی زنان میشود،که این خود کمک بسیار در پیشگیری از بیماری گوناگون در این ناحیه میکند.
چه زمانی این افزایش ترشح طبیعی نیست؟
اگر افزایش ترشح باعث تغییر رنگ، بو ،التهاب ناحیه تناسلی، خارش، سوزش بشود غیر طبیعی خواهد بود به ویژه اینکه اگر بیماردر زمان عادت ماهیانه نباشد ولیکن ترشح خونی داشته باشد، حتماً باید به پزشک مراجعهکند. چه چیز باعث این تغییرات می شود؟
هر عاملی که تغییر در محیط طبیعی واژن بدهد،و به عبارتی PH آن را تغییر بدهد، سبب افزایش ترشح غیر طبیعی از واژن می شود مانند: استفاده از بعضی صابونها، آنتی بیوتیکها، بیماری قند، حاملگی، عفونتها، و یا حتیپاک کردن مجرای تناسلی توسط اسپری های مخصوص ناحیه تناسلی و یا Vaginal douchمیتوانند این مشكل را سبب شوند. چگونه Vaginal Douching سبب عفونت می شود.؟
بسیاری از بانوان فکر می کنند این روش بسیار خوبی برای پاکیزه نگه داشتن واژن است. اگر چنانچه احساس بو در ناحیه تناسلی می کنید این بو اکثراً از قسمت خارجی دستگاه تناسلی است و شما می توانید باآب و صابون قسمت خارجی دستگاه تناسلی را تمیز نگاه دارید و همان حمام روزانه برای این پاکیزگی کافی است. در حالیکه با گرفتن دوش واژینال و استفاده از موادشیمیائی محیط طبیعی واژن را به هم می ریزید که این خود سبب عفونت می شود. از طرفیدیگر توسط Vaginal Douching (شستشوی واژن) باکتریهای موجود در واژن را به قسمت دهانه رحم خود و خود رحم روانه می کنید که این خود سبب عفونت در این نواحی خواهدشد. چه عوامل دیگری سبب افزایش ترشح واژن می شوند؟
افزایش ترشح واژن به گونه غیرطبیعی به دلایل گوناگون خواهد بود که به طور کلی به نام Vaginitis نامیده میشوند. ۱- عفونتهای قارچی واژن درواژن زنان قارچ به مقدار کم به طور طبیعی زندگی می کند، محیط اسیدی واژن مانع از رشد این قارچها می شود. حال اگر به دلیلی ازاسیدی بودن محیط واژن کاسته شود قارچها رشد بیشتر خواهند کرد و سبب عفونت قارچی درواژن می شوند. حاملگی، بعضی از آنتی بیوتیکها، مصرف قرصهای جلوگیری از حاملگی،بیماری قند، استفاده از کورتون ، زمان سیکل ماهیانه، روابط جنسی، نیز از عواملی هستند که باعث تغییر محیط طبیعی واژن و افزایش رشد قارچها و در نتیجه باعث عفونت درواژن می شوند. علائم عفونت قارچی چیست؟
باید بگویم که این بیماری بسیار شایع است. بیماراحساس نارحتی در ناحیه تناسلی دارد که به صورت سوزش، خارش در دهانه واژن و در قسمتخارجی ناحیه تناسلی احساس می شود. ترشحات واژن به رنگ سفید و بسیار غلیظ در می آیدکه می توان آن را به شکل تکه های ریز پنیر مانند دید. بیمار احساس سوزش در زماننزدیکی دارد. و همینطور احساس تورم در قسمت خارجی دستگاه تناسلی می کند. ولیکنبه یاد داشته باشید که اگر مکرراً و یا به گونه شدید بیماری مبتلا شوید که گاهی همبه درمان جواب نمی دهد و بلافاصله پس از درمان بیماری باز می گردد باید از نظر سایربیماریهای سیستمیک به ویژه بیماری قند بررسی شوید. چگونه درمان می شوید؟
درمان این بیماری بسیار ساده و معمولا با استفاده ازکرمهای موضعی ضد قارچ مخصوص دستگاه تناسلی بانوان و یا گاهی هم اگر قادر به استفادهاز کرم واژینال نباشید، با خوردن دارو درمان پذیر می باشد. گاهی توسط داروهائی که احتیاج به نسخه پزشک ندارد این بیماری به راحتی درمان پذیر است. ولیکن باز هم تکرارمی کنم، چنانچه حامله هستید و یا به طور مکرر درگیر این بیماری می شوید، باید حتماًبه پزشک خود مراجعه کنید که علت اصلی را جویا شوید. چگونه از ابتلا مکرر به این بیماری پیشگیری کنیم؟
به نکات زیر توجه داشته باشید. •حتماً از شورت های کتانی استفاده کنید. • تا آنجا که ممکن است ازپوشیدن شورت های پلاستیکی و یا بسیار تنگ و چسبان خودداری کنید. از کاغذهای توالت حاوی مواد معطر و رنگی، Tampon، Pad های معطر و Bubble Bath و یا به طور کلینشستن در وان حمام پرهیز کنید. • اگر باز هم گرفتار عفونت مکرر قارچی واژن شدیدبه پزشک خود حتماً مراجعه کنید به دو دلیل نخست اینکه ممکن است علت بیماریهای سیستمیک بدن باشد و دو م گاهی لازم است که پزشک شما را برای مدت چند ماهی روی درمانبگذارد که از تکرار عفونت جلوگیری شود. آیا همسر و یا دوست پسر شما باید درمان بشود؟
در این عفونت یا ر شما احتیاجبه درمان ندارد و این بیماری اکثراً او را گرفتار نخواهد کرد مگر اینکه همسر شمامشکل دیگری ازنظر بیماری سیستمیک داشته باشد. عفونت های میکروبی واژن
این عفونت Bac terial Vaginitis خوانده میشود. محیط واژن حاوی نوعی باکتری است که به نام باکتری خوب واژن معروف است وهمینطور حاوی باکتری دیگری است که به نام Anacrobes نامیده می شوند. گاهی بدون دلیلویژه این نوع باکتری بیش از انداره رشد کرده و سبب بیماری می شوند. چه علائمی دارند؟
گاهی بیمار اصلاً علائمی ندارد، گاهی این بیماری سبب افزایش ترشح واژن می شود که اکثراً آبکی است. یا گاهی رنگ زرد کمرنگ یا پررنگ تر دارد. گاهی بودار می شود که به اصطلاح Fishy Smell خوانده می شود که بیماران این بو رااکثراً پس از نزدیکی با همسر احساس می کنند، و گاهی بیمار احساس سوزش و خارشدارد. چگونه تشخیص داده می شود؟
به پزشک مراجعه کنید. ترشح شما را در مطب آزمایش میکند و بلافاصله تشخیص داده خواهد شد. آیا این نوع عفونت ازطریق نزدیکی منتقل می شود؟
اگر چه این بیماری در بانوانیکه فعالیت جنسی دارند بیشتر دیده می شود ولیکن ارتباطی به نزدیکی ندارد و یار مقابلهم احتیاج به درمان ندارد. مگر اینکه بیمار مکرراً گرفتار این بیماری بشود. چگونه درمان می شود؟
با تمام سادگی این بیماری احتیاج به درمان دارد چراکه اگر درمان نشود عفونت به سمت دهانه رحم، رحم و لوله ها می رود و سبب مشکلات بسیار وبدتری خواهد شد. به ویژه اگر اینکه زن حامله باشد. این بیماری را می شود به طورموضعی و یا خوراکی درمان کرد ولی درمان این بیماری حتماً احتیاج به مراجعه به دکترو نسخه پزشک دارد . عفونت شایع دیگر واژنTrichumoniasis است
عامل این بیماری یک نوع انگل به نامتریکومونا است که اکثراِ در اثر نزدیکی با فرد مبتلا ، بیمار درگیر آن خواهد شد. گاهی بیمار مدتها این بیماری را دارد بدون اینکه علائمی داشته باشد. چه علائمی دارد؟ افزایش ترشح واژن، تغییر رنگ آن به صورت آبکی، یا زرد رنگ و یا گاهی سبزکمرنگ، بوی بد، خارش و سوزش، درد و سوزش در هنگام دفع ادرار از علائم آن است. اکثراً احتیاج به درمان خوراکی دارد. در این نوع گرفتاری همسر بیمار هم بهتر است که درمان بشود. در اینجا باید یاد آور شوم که عفونتهای دیگر ناحیه تناسلی در ارتباطبا رابطه جنسی ونزدیکی بیمار به آنها مبتلا می شود ازقبیل «کلامید یا»، سوزاک، هم می تواند سبب افزایش ترشح واژن بشود، ولیکن اینها عفونت هائی هستند که ابتدا دهانه رحم را گرفتار می کنند و گاهی تنها علامت آنها افزایش ترشح واژن است که در این نوععفونتها زن و مرد هر دو باید درمان بشوند. ولیکن به خاطر داشته باشید که در این مقاله فقط سخن بر سر عفونت های شایع ناحیه واژن است نه سایر قسمتهای تناسلی نکاتی که برای پیشگیری از عفونت واژن باید رعایت شود.
1-هرگز از Vaginal douche استفاده نکنید 2- از مواد عطری- اسپری عطری، Tamponsو همینطور از Pad هایمعطر در زمان خونریزی ماهیانه پرهیز کنید. 3- همیشه شورت های کتانی که زیاد همتنگ و چسبان نباشند، بپوشید. 4- همیشه ناحیه تناسلی و مقعد را از جلو به عقب پاککنید این روش تا آنجا که ممکن است از انتقال عفونت از ناحیه رکتوم به واژن جلوگیریخواهد شد. 5-گاهی این خارش و سوزش در ناحیه تناسلی ممکن است به دلیل آلرژی بهمواد پاک کننده باشد در این صورت بهتر است که پودر لباسشوئی و کاغذ یا مایع نرمکننده پارچه را در موقع شستشو عوض کنید. 6- گاهی کاندوم یــــا «دیافراگم» و یا Sperm Killing Gel که برای پیشگیری از حاملگی مصرف می شود ممکن است سبب حساسیت وخارش و سوزش در ناحیه واژن بشود، در اینصورت بهتر است روش دیگری را جایگزینکنید. 7- پس از دوش روزانه ناحیه خارجی تناسلی را با حوله خوب خشک کنید.
نظرات شما عزیزان:
آخرین مطالب ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() نويسندگان پيوندها ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|||
![]() |